Groepen 0-1-2

Die allereerste schooldag, die weten we ons allemaal nog wel te herinneren. Voor velen van ons voelt het fijn om aan die dag terug te denken. Sommigen hebben er minder goede herinneringen aan. Op CBS de Rank streven we ernaar dat alle kinderen op een fijne manier aan hun eerste schooldag terugdenken. De juf staat elke ochtend bij de deur van de klas klaar om de kinderen persoonlijk te begroeten! De groepen zijn klein en we besteden op school veel tijd aan zaken als ‘elkaar helpen’ en ‘oog hebben voor elkaar’. Dat is ook een belangrijke reden om met gemengde groepen 1/2 te werken. De oudste kleuters lopen vaak al uit zichzelf met een nieuw kind mee om te wijzen waar de jas opgeborgen mag worden of waar de wc’s zijn. We hebben duidelijke afspraken in de klas, die we samen met de kinderen hebben opgesteld. Zo voelen de kinderen dat het fijn is om je aan die afspraken te houden. Ze merken dat het daardoor gezellig is in de klas en dat daardoor iedereen genoeg aandacht kan krijgen.  


 
 

In groep 1 en 2 werken we thematisch. Zo leren we bijvoorbeeld over het restaurant of over het verkeer. In de kring lezen we hier prentenboeken over en zingen we liedjes, waarmee we de woordenschat rondom een thema uitbreiden. Daarnaast spelen de kinderen in hoeken in de klas en in een themahoek in de kleuterhal. Zo zijn ze bijvoorbeeld kok of ober, of dokter of patiënt in het ziekenhuis. Op die manier zijn de kinderen lekker actief en samen met het thema bezig en leren ze, zonder dat ze dit zelf merken, nieuwe woorden rondom het thema. Bovendien oefenen ze op speelse manier met communiceren en samen spelen. De kinderen denken dat ze lekker aan het spelen zijn, wij zien ze leren! 
 

 


Na groep 2 gaan de kinderen naar groep 3, waar ze echt leren lezen en rekenen. Leren lezen en rekenen begint echter al in groep 1. In groep 1 en 2 besteden we veel aandacht aan rijmen en aan het horen van de beginklank van een woord. Als kinderen dit kunnen, gaat leren lezen veel gemakkelijker. Om te zorgen dat de kinderen in groep 3 echte sommen kunnen maken, oefenen we in groep 1 en 2 veel met leren tellen en met het herkennen van de cijfersymbolen. Dit doen we in de kring, maar ook lekker actief buiten, of fijn spelend in de diverse speelhoeken in de klas! 

 
Cookie instellingen