Samenwerkingsverband Helmond-Peelland PO
Sinds de invoering van de wet Passend Onderwijs (aug. 2014) werken binnen het SWV Helmond-Peelland PO de basisscholen nauw samen met het speciaal onderwijs (SO) en speciaal basisonderwijs (SBO) om de best passende ondersteuning voor alle kinderen te realiseren. Het doel is om de ondersteuning zo thuisnabij mogelijk en het liefst op de eigen school te organiseren. Hoe we dat willen realiseren staat beschreven in het ondersteuningsplan 2022-2026:
Met elkaar voor het kind
Zorgen over uw kind
Bij zorgen over het onderwijs- en ontwikkelingsperspectief van kinderen is het goed om zo snel mogelijk een gesprek te voeren tussen ouders/verzorgers en school. Bespreek met elkaar welke extra ondersteuning vanuit de school geboden wordt en wat daarbuiten aan ondersteuning nodig is.
Extra ondersteuningsmogelijkheden op school
De school geeft inzicht in welke mogelijkheden er voor extra ondersteuning op de school zelf aanwezig zijn. aanbod kan per school verschillen; de ene school heeft bijvoorbeeld een speciale klas voor leerlingen met autisme, een andere school besteedt misschien meer aandacht aan hoogbegaafdheid. De basisondersteuning, dus wat iedere school minimaal moet bieden, hebben we beschreven in het document "Beschrijving Basisondersteuning". Van iedere reguliere basisschool binnen het SWV Helmond-Peelland PO wordt verwacht dat zij vanaf 2026 deze basisondersteuning bieden. Je kunt dit document
hier teruglezen.
Extra ondersteuning buiten school
Wanneer blijkt dat de basis- en extra ondersteuning vanuit de school en het schoolbestuur niet voldoende is, ook niet na het doorlopen van de interne ondersteuningsroute, kan het SWV ingeschakeld worden. De coördinator passend onderwijs van het SWV denkt mee en adviseert over passend onderwijs. Omdat zorgen over de ontwikkeling zich vaak niet alleen tot school beperken, zijn er korte lijnen met gemeenten, GGD, onderwijsconsulenten en leerplichtambtenaren.
Met elkaar - ouders, school en andere professionals – zoeken we naar de best passende ondersteuning. Waar het kan op een school zo thuisnabij mogelijk, anders op een andere school omdat deze het beste aansluit op de onderwijs-ondersteuningsbehoefte van het kind. Het SWV draagt bij met een onafhankelijke, adviserende rol in gesprekken tussen school en ouders, een coördinerende- en regisserende rol bij leerlingen die vastlopen in het onderwijs en een besluitvormende rol bij het afgeven van arrangementen en toelaatbaarheidsverklaringen voor SBO en SO. Op de website van het
SWV is te lezen wat het SWV kan betekenen.
Cluster 1- en 2-scholen
Cluster 1- en 2-scholen zijn niet aangesloten bij het samenwerkingsverband. Hulp aan leerlingen met een communicatie- of taalontwikkelingsstoornis, of aan kinderen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn kun je via de commissie van onderzoek van cluster 1- en 2-scholen aanvragen.
Oudersteunpunt
Op de website van het
oudersteunpunt van SWV Helmond-Peelland PO is veel informatie te vinden over het basisonderwijs in onze regio. Er worden veel antwoorden gegeven op vragen waar je als ouder van een (schoolgaand) kind mee kunt zitten. Regelmatig organiseren we thema-avonden waar je jezelf gratis voor kan aanmelden.
In ons
schoolondersteuningsprofiel (SOP) kunt u lezen wat onze mogelijkheden en grenzen zijn. Het belang en de onderwijsbehoefte van het kind, en de mogelijkheden van ons als school om hierin te voorzien, staan voorop. Het samenwerkingsverband Helmond-Peelland (3008) heeft een plan opgesteld waarin aangegeven wordt welk niveau van basisondersteuning zij bieden, hoe zij met elkaar een samenhangend geheel aan ondersteuningsvoorzieningen hebben gecreëerd, hoe de beschikbare middelen worden verdeeld, op welke wijze verwijzingen naar het bso/so/vso plaatsvindt en hoe zij ouders/verzorgers informeren. Ook kunnen zij aan scholen extra ondersteuning in de klas toekennen voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Er is dus meer ruimte voor maatwerk.
Wanneer wij een leerling op onze school aannemen gaan wij er vanuit dat de leerling de gehele basisschoolperiode op onze school het onderwijs zal genieten. Wanneer dit niet mogelijk is zoeken we in goede samenwerking met ouders/verzorgers naar een passend alternatief.